Er staan weer instap-wandelingen op de agenda! Voor instap-wandelingen kan iedereen zich individueel opgeven. Je hoeft dus geen groep bij elkaar te harken – dat doe ik :). Alle wandelingen kosten pp € 15.00. Zin om mee te gaan? Hartstikke leuk. Geef je gauw op, dan stuur ik je alle informatie toe!

22 maart 2023 (begin van de lente): lente-uitje (hofjeswandeling) (11.00-12.30)

Oases zijn het, de verstilde hofjes en binnentuinen in de Utrechtse binnenstad. Verscholen tussen drukke winkelstraten liggen ze daar, waar geen auto kan komen en je opeens de vogels hoort fluiten. Geen idee wat ik bedoel? Ga dan mee met mijn lente-uitje! Een hofjeswandeling is altijd een feestje, maar natuurlijk extra als alles groeit en bloeit. Ik laat je de mooiste plekken zien!

  • 10 juni 2023 (Dag van de architectuur): art nouveau en jugendstil (11.00-12.30) (ONDER VOORBEHOUD)

In het centrum van Utrecht kun je allerlei panden vinden die zijn gebouwd in de stijl van de Jugendstil, Art Nouveau, Art Deco en de Amsterdamse School. Maar hoe herken je deze stromingen in de architectuur? Wat hebben ze gemeen, en waarin verschillen ze? Dat kunt u ontdekken tijdens een wandeling door de binnenstad!

  • 28 augustus 2023 (Festival Oude Muziek): muziekwandeling (11.00-12.30) (ONDER VOORBEHOUD)

Wat is er nu leuker dan Utrecht te bekijken door de ogen van allerlei componisten die hier hebben rondgelopen? Het kan tijdens het Festival Oude Muziek! De jonge Mozart heeft hier bijvoorbeeld opgetreden. Hij moet de ingestorte Domkerk hebben gezien. Ook Belle van Zuylen componeerde. Zij heeft het vermoedelijk het concert van Mozart op het Vredenburg bijgewoond. Wat zij zelf van het componeren bakte? Van alle besproken componisten zal iets ten gehore worden gebracht!

  • Datum nog onbekend (Nacht van de Poëzie): literaire wandeling (11.00-12.30)

Utrecht barst van de teksten. In straten, op muren, zelfs op een putdeksel kun je gedichten vinden. Niet voor niets is Utrecht tot Unesco Literatuurstad uitgeroepen en wordt in Utrecht de befaamde Nacht van de Poëzie gehouden. Voel je dichter bij Utrecht en ga mee op een literaire ontdekkingstocht, dwars door de binnenstad!

GEWEEST:

  • 14 februari 2023 (Valentijnsdag): hartstochtje (11.00-12.30)

Ga mee met een hartstochtje op Valentijnsdag! Laat je verrassen door de plek waar homo’s elkaar vroeger ontmoetten. Zie waar de beroemdste vrijgezellin van Utrecht zich liet opsluiten om de rest van haar leven aan God te wijden. En ontdek hoe een verliefd stelletje twee ruziënde kasteelfamilies bij elkaar bracht.

8 maart 2023 (Internationale Vrouwendag): Utrechtse vrouwenwandeling (11.00-12.30)

Ze sprak 14 talen, correspondeerde met geleerden uit de hele wereld, en was de eerste vrouw die (stiekem) aan een universiteit werd toegelaten: Anna Maria von Schurman. Ooit van gehoord? Vermoedelijk niet. En zo zijn er vele vrouwen in Utrecht die (meer) aandacht verdienen. Denk aan de erudiete Belle van Zuylen (‘Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’). Of aan de heldhaftige Trijn van Leemput, die de eerste stenen van het gehate Vredenburg loswrikte. Ga mee, dames en heren, en geef deze vrouwen alsnog het eerbetoon dat ze verdienen!