Even vragen aan… Iris Dijkstra (44), stadsgids

‘Soms echt zoeken naar historische plateaus’

(Door Lisa Spit, 11 april 2013)

Tegeltableau DomDe oplettende wandelaar is ze misschien al tegengekomen: een van de tien tegelplateaus die in het centrum van Utrecht hangen. De ‘schilderijen’ laten zien hoe de stad er vroeger op die plek uitzag. Stadsgids Iris Dijkstra voert mensen langs de geschiedenis van de binnenstad.

Tegelplateaus, waar moeten we aan denken?

“Het zijn ongeveer twintig tegels waarop een oud schilderij is gedrukt. Op dat schilderij is te zien hoe de plek waar het plateau hangt er vroeger uitzag. Sommige springen in het oog doordat ze in een drukke straat hangen, naar andere moet je echt op zoek.”

Interview in het Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad van 10-4-2013U liep er een keer langs en dacht: hier kan ik iets mee?

“Eigenlijk wel. Ik ben eerst langs de VVV gegaan om wat meer informatie en een overzicht op te vragen, maar daar wisten ze er weinig van. Ik ben toen zelf op zoek gegaan naar andere plateaus en telde er uiteindelijk tien. Genoeg om langs te wandelen.”

Zijn dat ze ook allemaal, of zijn er misschien nog meer verstopt?

“Dat zijn ze vooralsnog. In de loop van de tijd komen er nog twee plateaus bij, maar wanneer dat zal zijn, is onduidelijk.”

Wie heeft ze dan opgehangen?

Bakkerbrug“Het is het initiatief van vereniging De Constructieve. De plateaus zijn geschonken door diverse organisaties.”

 Welke is je favoriet?

“De meest centrale, aan de Oudegracht. Die hangt aan de muur van het cafe tegenover de HEMA, aan de overzijde van de brug. Je ziet dat er toen een petten- en hoedenwinkel naast de HEMA zat, en dat er nog een markt werd gehouden op de brug. Het kleine scheefgezakte huisje rechts naast de HEMA staat er daar nog een stuk rechter bij.”

Wanneer kunnen mensen mee?

“De wandeling is op zondagmiddag 21 april. Mensen kunnen zich aanmelden via de website www.stadsgids030.nl. Er zijn nu al tien aanmeldingen, dus misschien komen er wel meer tochten.”