Wie wel eens in het Pandhof naast de Domkerk is geweest, werd misschien direct naar de weelderige tuin toegetrokken. Toegegeven, die is prachtig, en je hebt er een mooi zicht op de kooromgang, de kerk en de Domtoren. Maar in de kooromgang zelf is ook nog iets bijzonders te zien!

Langs de wand die grenst aan het Domplein ligt namelijk een vaalrode steen met diepe groeven erin. De steen is duidelijk met messen bewerkt. Het informatiepaneel in de tuin meldt dat Franse soldaten aan deze steen hun bajonetten slepen. Dat zou kunnen kloppen – een bajonet is een wapen met een scherpe punt, en zo’n punt kun je slijpen door hem over een steen te halen. Maar waarom is er dan maar één steen die zulke groeven heeft?

Steen in Pandhof

Het zou kunnen dat de steen een andere functie had. In de middeleeuwen geloofden mensen namelijk dat het schraapsel van een belangrijke steen hen tegen ziekte, dood en andere ellende zou beschermen. Het lijkt erop alsof de steen in het Pandhof zo’n belangrijke steen was. Mogelijk was het een deel van een grafsteen die toebehoorde aan een hoge geestelijke. Door wat schraapsel van zo’n steen door een drankje of het eten te gooien, hoopten mensen dat het noodlot hun deur voorbij zou gaan!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)