Het is een opvallende naam, voor een opvallend pand. De Truttige Tuyl, gelegen aan de Kromme Nieuwegracht, is een van de mooiste huizen van de stad. In de middeleeuwen woonde op deze plek een kanunnik – een geestelijke die hoorde bij de Pieterskerk, vlak erachter. Dat middeleeuwse pand was een stuk kleiner dan het huis van nu. Bovendien, wat nu de voorkant is, was toen de achterkant. Het was niet de bedoeling dat iemand via die kant binnenkwam. Daarom waren er hier in de middeleeuwen ook geen bruggen: de gracht omsloot het terrein waar de kanunniken van de Pieterskerk woonden.

Truttige Tuyl vanaf het waterDit veranderde allemaal met de reformatie, eind 16e eeuw. De huizen van de kanunniken kwamen toen in het bezit van rijke burgers. Zij breidden flink uit en lieten een bruggetje over de gracht aanleggen. Zo ook de bewoners van de Truttige Tuyl. Er gingen een paar verbouwingen overheen voordat dit pand de vorm kreeg die het nu nog steeds heeft.

Maar waar komt nu die rare naam vandaan? Dat heeft te maken met burgemeester Van Tuyll van Serooskerke, die hier woonde in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Na zijn vertrek raakte het huis in verval. Het is toen bezet door een groep krakers die streed voor het behoud van het pand. Als krakersgroep moesten ze alleen wel een naam hebben om het in de rechtszaal tegen de gemeente op te kunnen nemen. Hun advocaat kwam aanzetten met ‘de Truttige Tuyl’. Het was een verwijzing naar de vroegere burgemeester, maar ook naar de rijk versierde gevel en tierlantijnerige ornamenten binnenshuis. Niet ieders cup of tea, zullen we maar zeggen.

De krakers mochten er overigens blijven wonen, op voorwaarde dat ze de gemeente zouden helpen bij het opknappen. Dat deden ze, en sommigen wonen er nog steeds!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)