Het is een opmerkelijk pand, daar aan het Ledig Erf. Het Louis Hartlooper Complex vormt een ware trekpleister aan de zuidrand van de singel.

LHCHet werd in 1928 gebouwd door de architect Planjer in de stijl van de Amsterdamse School. Deze stroming in de architectuur kenmerkt zich door een opmerkelijk gebruik van bakstenen. Zo heeft het LHC ronde ramen en ronde poorten, allemaal met bakstenen vormgegeven. Architecten die tot de Amsterdamse School behoorden zetten zich met hun ronde, speelse creaties af tegen de strenge, sobere bouwstijl die de decennia daarvoor kenmerkte. Toch was het niet een en al frivoliteit. Dat zie je aan de rest van het Louis Hartlooper Complex: rechte lijnen, strak, kubistisch. Net als het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude. Ook dat is typisch Amsterdamse School. Van buiten ziet het gebouw er strak en regelmatig uit, maar binnenin wordt je oog direct getrokken naar de ronde bogen van de muren en het plafond. Allemaal van baksteen gecreëerd.

LHC 2Nu heeft het Louis Hartlooper Complex een bijzondere geschiedenis. Het is namelijk niet altijd een filmhuis geweest. Wie goed kijkt, kan de geschiedenis aflezen aan de glas-in-loodramen in de nis tegenover de kassa. Die ramen zijn niet alleen mooi, ze vormen ook een woord. ‘Orde’, staat er. Dit was tot 1999 namelijk een politiebureau. Kijk maar naar de agenten die de glas-in-loodramen langs de trap naar boven sieren!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)