Stadswandeling met een echte Utrechter 

Interview met Iris Dijkstra, psycholoog, journalist en stadsgids

Door Tara Beck (april 2013)

Hoe lang organiseer je al stadswandelingen?

“Ik ben sinds 2 jaar actief als stadsgids in Utrecht. Meestal boeken groepen mij, maar dit keer heb ik besloten een wandeling te organiseren met een open inschrijving. Dat was voor mij ook de eerste keer.”

En is dit goed verlopen?

“Ik ben zelf niet snel tevreden. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Maar van andere mensen krijg ik veel positieve reacties. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Alleen weet ik niet of ze het echt interessant vonden of gewoon beleefd willen zijn.”

Hoe ben je op het idee gekomen om stadswandeling te gaan organiseren?

“Ik woon zelf al 26 jaar in Utrecht. Ik zag op straat wel eens groepen mensen met een stadsgids lopen. Dat leek mij eigenlijk ook hartstikke leuk om te doen. Ik heb zelf vroeger reizen door Azië begeleid. Maar in die landen ben je zelf niet echt thuis. In Utrecht ging ik wel eens met vriendinnen wat drinken en dan stelde ik voor om nog even door de stad te lopen. Ik kon ze altijd wel plekken laten zien die zij niet kenden.”

Waar ben je begonnen als gids?

“Twee jaar geleden stond er een oproepje op internet. Daar heb ik op gereageerd en zij hebben mij de kans geboden om mee te lopen met andere gidsen. Ik heb mij hierdoor goed kunnen verdiepen in de historische achtergrond van Utrecht. Je denkt dat je de stad al aardig kent, maar dan kom je er pas echt achter dat er nog genoeg is wat je niet weet.”

Hoe vaak organiseer je deze wandelingen?

“Ik wil nu een keer in de maand een stadswandeling organiseren. De volgende staat al gepland op 21 april. Bij die stadswandeling richt ik mij vooral op tegeltableaus. Ik laat mooie oude prenten zien die op verschillende plaatsen in de stad hangen. Je kunt daar zien hoe het vroeger was en hoe het nu is.”

Wat vind je zelf zo bijzonder aan Utrecht?

“De bijzondere en verborgen plekjes in de stad. Ik heb best wel wat gereisd, maar niet overal is geschiedenis zo tastbaar. Ik vind Australië bijvoorbeeld een geweldig land, maar wat betreft de historie valt er daar weinig te beleven. In Utrecht, daar ligt de geschiedenis op elke hoek van de straat.”