Stadsgids030 met de gaande man

De persoon achter deze site is Iris Dijkstra.

Ik ben in Utrecht geboren, heb er gestudeerd en ben daarna nooit meer weggegaan. Als gediplomeerd Nationaal Gids leid ik sinds 2012 regelmatig groepen rond in mien staodsie – te voet, maar soms ook op een boot of op de fiets/step.

Stadsgids030 in actie

Van huis uit ben ik psycholoog. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in mensen. Dat zie je terug in mijn stadswandelingen. Ik vind het leuker om te vertellen hoe mensen vroeger leefden dan om toehoorders alleen maar met jaartallen of bouwstijlen om de oren te slaan. Ook probeer ik me goed in te leven in de groep die ik voor me heb. Mensen moeten het naar hun zin hebben, ze zijn tenslotte een dagje uit! Daarom is ook elke stadswandeling weer anders. Ik pas me aan aan de belangstelling, maar ook het tempo van de groep. Een ontspannen en tegelijkertijd boeiende rondleiding verzorgen – dat is voor mij telkens weer de uitdaging! En ja, er mag gelachen worden!

Ik ben ook werkzaam als stadsgids voor de VVV Utrecht en als rondleider in het Utrechtse Spoorwegmuseum. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren stadswandelingen verzorgd in tal van andere steden: Amsterdam, Haarlem, Leiden, Dordrecht, Willemstad, Alkmaar, Wijk bij Duurstede, Arnhem, Zutphen, Deventer, Kampen, Harderwijk, Antwerpen, Gent en Brugge. Verder ben ik af en toe werkzaam als reisbegeleider in Azië. Zo heb ik groepen rondgeleid door China, Mongolië, Tibet, Nepal en Indonesië. Zien wat ik nog meer doe? Kijk dan op www.irisdijkstra.nl of zie dit filmpje.