Sint Maarten! Hoe is deze man nu de beschermheilige van Utrecht geworden? Hij is hier nooit geweest! 

Schreef ik de vorige keer over de oorsprong van het Sint Maartensfeest (zie hier) en al eerder over het leven van Sint Maarten (zie hier), de vraag is wat Sint Maarten nu eigenlijk met Utrecht te maken had. Ik bedoel, hij was een Romeinse soldaat die het grootste deel van zijn leven in het huidige Frankrijk doorbracht, en hij is nooit in Utrecht geweest. Toch is hij de beschermheilige van de stad geworden. Rara hoe kan dat?

Dat heeft te maken met de angelsaksische monnik Willibrord. Die kwam eind 7e eeuw naar Utrecht om  de heidense Friezen te bekeren. De Friezen moesten niets hebben van die rare monnik met zijn christendom. Willibrord kreeg hier dus geen voet aan de grond, en zocht steun bij de Franken. Die waren al bekeerd, en juichten Willibrords kersteningspogingen van harte toe. Dankzij de Frankische Pepijn II werd Willibrord in Rome uiteindelijk tot ‘aartsbisschop der Friezen’ gekroond. Gesterkt door zijn pauselijke benoeming keerde hij naar Utrecht terug.

Hier aangekomen trof hij het kleine kerkje dat op het huidige Domplein was gesticht verwoest aan. Willibrord liet het herbouwen, en als dank voor alle steun die hij van de Franken had ontvangen, wijdde hij het aan hun belangrijkste heilige: Sint Maarten.

Zo is Sint Maarten in Utrecht beland. En ik denk dat hij hier nog wel een tijdje blijft.

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)