Kinderen stellen tijdens rondleidingen vaak de leukste vragen. Waarom er bijvoorbeeld een haan op veel kerktorens staat. Hoe kinderen vroeger Sint Maarten vierden. En hoe de Dom eigenlijk aan zijn naam komt. Een kerk en een toren kunnen toch niet dom zijn?

Dat klopt. Het woord ‘Dom’ is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse ‘Domus Dei’. Dat betekent ‘Huis van God’. Maar het kan ook verwijzen naar de afkorting D.O.M. Dat staat voor ‘deo optimo maximo’ wat zoiets als ‘voor de allerhoogste God’ betekent. Kerken waren immers aan God gewijd.

Alleen de grootste en belangrijkste kerken mogen zich Domkerk noemen. Het zijn kathedralen – kerken waar een bisschop aan verbonden is of was. Er zijn dus wel meer Domkerken in de wereld. Duitsland bijvoorbeeld heeft er een heleboel: de Dom van Keulen, de Dom van Aken en ga zo maar door. Ook Florence en Milaan hebben een Domkerk (‘Duomo’). Drie keer raden waar deze kerken liggen. Aan het Piazza del Duomo, oftewel het Domplein!

Over hanen en kerktorens schreef ik al eerder – zie hier. En wil je weten wat kinderen vroeger met Sint Maarten deden, klik dan hier!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)